top of page

Vége a KATÁSOKNAK? - Benyújtotta a kormány az új kata-törvényt


Szeptember 1.-től alapjaiban megváltozik azon katások élete, akik cégeknek és vállalkozásoknak számláztak, ugyanis csak azok választhatják ezt az adónemet, akik a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, vagy terméket értékesítő egyéni vállalkozók.

De hogyan érint ez téged? Hogyan érinti ügynökségünket? Összegzés következik.


Az új javaslat nem csak azok számára változtatja meg az eddigi kondíciókat, akik KATA adónemet választva vállalkoztak, hanem azok számára is, akik társasági vállalkozói formában (Kft., Bt.,) dolgoztak együtt katás grafikusokkal, marketingesekkel, weboldal készítőkkel, vagy éppen autószerelővel.


Ha például üzleti útra mentél és a szállás adód katás volt, akkor el tudtad számolni költségként a szállás díját, viszont ez szeptembertől megváltozik.

Ezentúl cégként nem tudod elszámolni a KATÁS marketing számlákat

Eddig teljes működő megoldás volt, ha a marketingesed vagy grafikusod katás adózással működött, és ennek megfelelően számlázott neked. Szeptembertől azonban ezeket számlákat nem fogod tudni befogadni sem akkor, ha társas vállalkozásod van, de még akkor sem, ha te magad is katás vagy, ugyanis egész egyszerűen nem állíthatnak majd ki neked számlát. A számlákat magánszemélyként fogod tudni kérni, viszont a magánszemélyes számláid nem számolhatod el a vállalkozásodban.


Ez nem csak azokat készteti újratervezésre akik katások, hanem azokat is, akik gyakran dolgoznak együtt katásokkal. A katás vállalkozái forma pedig gazdasági tevékenységük minden részén jelen van, az autószereléstől kezdve a takarításon át a marketingig.


Ha tehát kiszervezed a marketinged egy katásnak, vagy csak egy grafikussal dolgozol együtt, ügyelj arra, hogy a továbbiakban a megfelelő kondíciókat válasszátok ki.Mi a megoldás?

Ha rendszeresen velünk dolgozol, akkor szerencsére semmi további teendőd nincs, ugyanis ügynökségünk társas vállalkozásként működik. Viszont ha gyakran dolgozol külsős katásokkal, akkor három dolgot érdemes mérlegelned:

  • Az egyik, hogy az a katás vállalkozó vagy grafikus, aki leginkább cégekkel dolgozik, előbb-utőbb magától is adózási formát fog változtatni, hogy folytatni tudja a működését. A katán kívül többféle adózási forma is létezik, például az általányadó, amely az egyik legkedvezőbb alternatív lehetőségek kínálja. Nincs más dolgod mint kivárni a partnered átállását és ösztönözni egy kicsit.

  • Ha sok munkát szerveztél ki eddig, az is egy megoldás, hogy részmunkaidőben kezded el foglalkoztatni az eddigi grafikusod/marketingesed, bár adózási szempontból ez csak akkor előnyös megoldás, ha rendszeresen tudod foglalkoztatni.

  • Olyan cégekkel/kivitelezőkkel dolgozol, akik nem KATÁS adózásban működnek.

Ha az ügyfélköröd leginkább magánszemélyekből tevődik össze, akkor nincs nagy probléma, viszont a grafikai és marketing kiviteleződ neked is meg kell válogatni,


hiszen mivel te magad is katás vállalkozó vagy, szeptembertől nem fogadhatsz be másik katás számlát.

Természetesen nem csak a marketingesedre vonatkozik ez, hanem minden másra: ha cégként vásárolsz akár csak egy konzultációt vagy egy munkafüzetet, a katás számla már ezekre sem lesz jó, csakúgy mint a csapatépítő trénerektől, rendezvény szervezőktől vagy a klímatisztítóktól kapott számlák. Mindannyiun működését alapjaiban átszőtte a katás tevékenység az élet minden területén, hiszen rengeteg szolgáltató vagy kereskedő választotta ezt az adózási formát, ezért pedig célszerű időben felkészülni, hogy ne érjen minket meglepetés.Ügynökségünk jövője szeptembertől, kilátások

Ügynökség majdnem 2 éve Korlátolt Felelősségű Társasági formában működik, így a továbbiakban is ügyfeleink rendelkezésére állunk bármilyen grafikai munkában, webfejlesztésben vagy marketing szolgáltatásban. Számláinkat 27% ÁFÁ-val terhelve állítjuk ki, így az a továbbiakban is elszámolható költségként, ÁFA körös vállalkozások esetén pedig a forgalmi adó mértéke a továbbiakban is visszaigényelhető.


Ügynökségünk a megrendelői mellett áll ebben az egyre nehezedő időszakban is, és ez nem is fog változni.

Szerkesztői megjegyzés:

Mi magunk is sok grafikussal dolgozunk együtt a WEBWE-nél, akik alkalmanként besegítenek a nagyobb projektekben, és számunkra is megnehezíti a működést a kialakult helyzet. Viszont többen is kérdeztétek, milyen következménnyel lesz ez az együttműködésünkre vagy az éppen futó projekteinkre, és ezzel a cikkel szeretnénk megnyugtatni mindenkit, hogy ügynökségünk a továbbiakban is zavartalanul áll a rendelkezésetekre, KFT.-ként, szerződéssel, ÁFÁS számlával.


219 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page